Loppu hyvin, kaikki hyvin! Koska loppiainen on muutakin kuin kuusenneulasten lakaisua lipaston alta ja joulukoristeiden mättämistä muovisäkkeihin seuraavaa vuotta varten, paanpas puolustaen tätä yhtä lempijuhlistani ja laadin taas Listan...


5 faktaa loppiaisesta:

1. Loppiainen on joulun ohella kristikunnan vanhin juhla. (Joittenkin lähteitten mukaan jopa vanhempi, mutta tätä on ymmärrettävistä syistä vaikea todistaa.) Se tunnetaan monissa maissa myös nimellä Kolmen Kuninkaan Päivä. (Itämaan viisaat miehet olivat siis oikeasti kaukaisten maiden kuninkaita, jotka tähden johdattamina saapuivat kukin omalta maaltaan Vapahtajan varpajaisiin.)

1188180.jpg

2.Kuninkaat olivat nimeltään Gaspard, Melchior ja Balthazar. (Tosin vanha eurooppalainen legenda muistaa myös neljännen kuninkaan, joka vain ei ehtinyt ajoissa perille. Joka tahtoo tietää, mitä hänelle tapahtui -tai olisi voinut tapahtua-, lukekoon Michel Tournierin mainion romaanin Kolmen kuninkaan kumarrus.)

1188182.jpg

3. Kuninkaat toivat Jeesuslapselle kummilahjaksi kultaa, pyhää savua ja mirhamia. (Pyhä savu on suitsuketta ja mirhami hyväntuoksuista voidetta, jota käytetään yhä vieläkin esim. ortodoksisen kirkon sakramenteissa.)

1188183.jpg

(Yksi kuninkaista näkyy olevan fennomaani, jos paketin piiloviestiin on uskominen... ;D)

4. Loppiaisen fiinimpi nimi on Epifania. Ennen vanhaan sitä juhlittiin Suomessa vasta 13. päivä mutta siirrettiin sittemmin viikkoa aikaisemmaksi eli joulukuun kuudenteen.

1188177.jpg

5. Islamissakin tunnetaan legenda Jeesuslapsen syntymästä. Muslimit jopa uskovat Jeesuksen neitseelliseen syntymään. Se seisoo oikein Koraanissa. (Mihin muka tarvitaan uskonsotia? Mieheni mottoa lainaten: Why don't we all just get along???)

1188181.jpg